Geplaatst op

De watermethode

 Het opbaren van een foetus in water wordt de watermethode genoemd. Dit is mogelijk voor een foetus tot 22 weken zwangerschap.Enige tijd geleden werd ik gebeld door iemand m.b.t de opbaring van een kindje geboren na een zwangerschap van 22 weken. Zij vertelde dat de verpleegkundige ziekenhuis had aangegeven het overleden kindje in het water te leggen.

Tot ik het artikel onder ogen kreeg waarin Ilona Tiemens- van Putten (verloskundige, arts en ervaringsdeskundige) de watermethode beschreef en deze ondersteunde door foto's. Het verschil tussen een kindje dat wel of niet in het water lag, was echt groot, vooral m.b.t. de kleur en hoe de kindjes eruit zagen, dat ik direct begreep waarom de watermethode een prachtige 'warme' manier is voor ouders om afscheid te kunnen nemen van hun overleden kindje.

Het opbaren van een foetus in water

Vaak wordt een kindje in een mandje of kistje gelegd waarbij de kleur van het kindje steeds donkerder wordt en daardoor er misschien minder 'mooi' uitziet mede door vervorming. De huid van een foetus is heel kwetsbaar en kan snel beschadigen daardoor kunnen ouders hun kindje vaak niet meer aanraken.

Wanneer een foetus direct na de geboorte in een bakje met koud kraanwater gelegd wordt zal de kleur al snel lichter worden en wordt het kindje zelfs wat molliger omdat de huid wat water vasthoudt. Het is mogelijk het kindje even uit het water te halen en vast te houden, daardoor kunnen de ouders op een mooie manier afscheid nemen. Door het gebruik van een doorzichtig bakje is het kindje van alle kanten te bekijken en kunnen er bijzondere fotoʼs van bijvoorbeeld voetjes gemaakt worden.

Voor onderwijs doeleinden worden foetussen al jarenlang op ʻsterkʼ water bewaard. Waarbij formaldehyde of ethanol aan het water wordt toegevoegd, daardoor kan de foetus lange tijd bewaard worden. Bij te vroeg geboren kindjes zal de begrafenis of de crematie meestal na enkele dagen plaats vinden daardoor is het gebruik van koud kraanwater zonder  enige toevoeging voldoende.

Het gebruik van deze methode wordt geadviseerd bij kindjes waarbij de huid nog erg kwetsbaar en plakkerig is en zal tot ongeveer 24 weken zwangerschap zijn. Het is handig om een plastic bakje met deksel te gebruiken zodat het kindje in het water vervoerd kan worden . Wanneer het water wat warmer wordt kan het een weeige geur krijgen en wordt het ook wat troebel. Regelmatig bijvullen met koud water lost dit op. Eventueel kunnen er ijsblokjes aan het water toegevoegd worden.

Sommige ouders zetten het bakje ʻs nachts in de koelkast.

Ook is het voor broertjes en zusjes van het overleden kindje een methode waardoor het kleine kindje goed bekeken en het zelfs in het water aangeraakt kan worden. Een mooie methode die goed gebruikt kan worden bij een opbaring van een kindje thuis waardoor de ouders, broertjes, zusjes en andere nabestaanden op een prachtige manier afscheid kunnen nemen van het kindje.

Lees hier het artikel over de watermethode.