Babyuitvaart

Liefdevol en passend afscheid nemen van je kindje

(jonger dan 24 weken zwangerschap)

Als je je kindje gaat verliezen door een miskraam of vroegtijdige geboorte, word je overspoeld door verdriet. Verdriet omdat je kindje niet meer leeft en over wat er gebeurd is. En dan moet je ook nog beslissingen gaan nemen over onderwerpen waar je waarschijnlijk nog nooit over nagedacht hebt.

Een kindje dat geboren wordt voor de 24e zwangerschapsweek (en niet langer dan 24 uur geleefd heeft) mag je begraven of laten cremeren, maar dit is wettelijk niet verplicht. Wel is verplicht dat je een verklaring van de behandelend arts of verloskundige hebt.
Er zijn meerdere mogelijkheden om afscheid te nemen van je kindje;

Je kindje in het ziekenhuis achterlaten

Je kunt  ervoor kiezen om je kindje samen met andere baby’s te laten cremeren vanuit het ziekenhuis. De as van je kindje wordt verstrooid op het kinderstrooiveldje bij het crematorium. Bij deze keuze is het niet mogelijk om bij de crematie aanwezig te zijn en om het as van je kindje te krijgen.

Je kindje zelf begraven

Wanneer je je kindje zelf wilt begraven hoef je van te voren geen ‘verlof tot begraven’ aan te vragen bij de gemeente. Je mag je kindje op een plek begraven die jij wilt, bijvoorbeeld in je tuin. Wel moet je rekening houden dat als je gaat verhuizen je je kindje moet meenemen of aan de nieuwe bewoners moet melden dat je je kindje in de tuin hebt begraven. Je kunt je kindje ook ergens in de natuur een mooi plekje geven maar daar mag dan geen grafmonumentje op geplaatst worden.

Je kunt je kindje ook een plekje geven op de begraafplaats. Dan kan er wel een grafmonumentje bijgezet worden. Overleg over mogelijkheden en kosten met de begraafplaatsbeheerder.

Je kindje laten cremeren

Je kunt de crematie van je kindje zelf regelen. Vraag de medewerker van het crematorium wat de mogelijkheden en de kosten zijn. Vergeet niet om de verklaring van overlijden van je kindje van de arts of verloskundige mee te nemen. Deze heb je nodig voor de crematie. 

Met lege handen

Als je kindje tijdens of kort na de zwangerschap overlijdt, kom je als ouder in een achtbaan van emoties. Verdriet omdat je baby niet meer leeft, boosheid om wat er gebeurd is en machteloosheid over de vraag: Hoe nu verder?

De brochure Met lege handen geeft je informatie over de eerste dagen na het overlijden. Wat kan je allemaal doen? Waar moet je aan denken? Wat moet er geregeld worden?

Bekijk de brochure online

De brochure is te bestellen bij Jeannet Admiraal kinderuitvaartbegeleiding. Prijs inclusief verzendkosten €2,50. Laat je naam en adres achter op het contactformulier en de brochure word je toegestuurd.

Voor ouders, verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen is de brochure kosteloos te bestellen. De brochure is ook direct te downloaden als PDF.